Ismét egy olyan termékcsoport oldalán van, ami mindenki számára evidencia. Ki az, aki még ne hallotta volna a burkolat kifejezést? Valószínűleg mindenki találkozott már ezzel a kifejezéssel. Engedjék meg nekünk azonban, hogy segítsünk eligazodni ebben a meglehetősen széles skálán mozgó termékhalmazban.

Az első gondolat, hogy mire is kell a burkolat? Mit szeretnénk elérni, vagyis mi a célunk?

Maga a kifejezés jelentése az esztétikai vagy biztonsági okból készített takarás.

Először is tekintsük át, hogy a burkolatoknak milyen fajtái vannak:

  • meleg burkolat
  • hideg burkolat

A melegburkolatokat két nagy csoportra oszthatjuk.

Az egyik csoportba tartoznak azok a rugalmas burkolatok, amelyeket PVC burkolatként, linóleumként ismerünk, illetve ebbe a csoportba tartoznak a szőnyegek és a gumi burkolatok is.

A másik csoport a faburkolatok, a parketta, a hajópadló, a laminált lapok, parafa burkolatok ( a parafa az utóbbi időben egyre inkább közkedvelt lett ).

 Hidegburkolatoknak nevezzük gyűjtőnéven azokat az anyagokat, amelyeket kőzetekből, illetve kőzetek keverékéből készítenek.

Ezeknek a leggyakoribb fajtái:

  • csempe
  • járólap
  • üvegcsempe
  • gránit
  • márvány
  • mészkő
  • téglaburkolat

Építkezés vagy felújítás során sokan választják a melegburkolatokat azért, mert otthonos a hangulatuk, és igen magas a komfortfokozatuk.

Most itt egy burkolat kerül kiemelésre, részletesebb bemutatásra, de bármilyen igényük van, készséggel elmondjuk személyesen valamennyi burkolatunkról a tudnivalókat.

Az a burkolat, amit most a teljesség igénye nélkül bemutatunk, az a tömörfa parketta.

Parkettának a 2 mm-nél vastagabb, lakk vagy műgyanta kopóréteggel kezelt padlóburkolatot nevezzük. Klasszikus változat a csaphornyos parketta, többnyire halszálkamintában vagy szalagszerűen rakják.

Egy 2,5 cm vastagságú tömörfa parkettát körül-belül 5-ször, 6-szor lehet csiszolni. Így felújítva, lelakkozva akár 100 év után is gyönyörű.

Szintén tömörfa a hajópadló, amelynek keményfa változatai például nappalik díszei lehetnek.  A vastagabb anyagú parkettákat nem szerencsés padlófűtésre ragasztani, mert levesznek a fűtőértékből, illetve összeszáradhatnak. Ezzel szemben a 10 mm vastag, csapok nélküli, tömörfa lamellaparketta mehet padlófűtésre is, és vékonysága miatt panellakásokba is rakható, mert nem kell az ajtókon állítani.

Önmagában egy felújítás, egy átalakítás, egy új ház építése nem egy egyszerű feladat. Meglehetősen stresszes dolog, ami igencsak próbára teszi mindenkinek az idegeit. Részben azért, mert rengeteg összetett feladatból áll, nagyon sok mindent kell végig gondolni, mérlegelni.

 

Mi azért vagyunk, hogy tudásunkkal, szakértelmünkkel legalább a gondok, terhek egy részét levegyük az Önök válláról tanácsainkkal, vagy éppen az ilyen oldalakkal, ahol valamiféle tájékozódási lehetőséget, támpontot nyújtunk legalább az eligazodásban. Segítünk Önöknek, hogy melyik az a burkolat típus, amely az Ön igényihez a legjobban illeszkedik.

Forgalmazott márkák